SI | EN

Biografija

Violinist Žiga Brank je eden najvidnejših slovenskih violinistov in pedagogov. V njegovi igri so številni kritiki izpostavili rafiniran ton širokega spektra, tehnično briljanco in virtuozno razvnetost. V preteklih letih se je veliko posvečal glasbi za solo violino, sicer pa ima bogate izkušnje tudi kot orkestrski in komorni glasbenik. Bil je koncertni mojster SNG Opera in Balet Maribor, član Zagrebških solistov in Orkestra Slovenske Filharmonije. Kot solist je nastopil z mnogimi orkestri pri nas in v tujini (RTV Simfonicni orkester, Komorni Godalni Orkester SF, Državni orkester Slovaške Košice, Sarajevska Filharmonija, Raanana Simfonietta Izrael). S Simfoničnim orkestrom RTV je leta 2017 premierno izvedel prvi koncert L. M. Škerjanca. Za seboj ima številen opus izvrstnih posnetkov za RTV Slovenija in obsežno diskografijo: Dela Mozarta, Beethovna in Ernsta s pianistko Dunjo Robotti (2010), celotni cikel solo sonat E. Ysayeja (2013), 24 capricc Niccoloja Paganinija (2017) in v zadnjem letu izdano zgoščenko z deli Kodalya, ki jo je posnel z violončelistom Milanom Hudnikom. V zadnjem letu sodeluje tudi s pianistom Petrom Milićem s katerim sta imela odmevne recitale pri nas in v tujini. Poučevanje in prenašanje znanja, ki ga je pridobil pri najbolj uglednih profesorjih, ostaja njegova osrednja profesionalna pot. Poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, honorarn sodeluje tudi s Konservatorijem za glasbo in balet v Ljubljani. Redno vodi mojstrske tečaje in seminarje. Igra na instrument italijanskega mojstra DallAglia, izdelan leta 1834 v Mantovi, ki mu ga velikodušno izposoja družina J. Schalamuna.

Seminarji in poletne šole

Izola 2019

Poletna šola za violino bo letos potekala med 17. 8. 2019 in 25. 8. 2019 v prostorih Glasbene šole Izola.

več >>

Nova izdaja

Niccolo Paganini: 24 Capricci, op. 1

Okrog leta 1810 se je v zgodovini violinske igre pojavilo novo obdobje. Takrat je na- mreč začel svojo slovito in bleščečo kariero italijanski virtuoz Niccolò Paganini, rojen 27. oktobra 1782 v Genovi. Umetnika se je hitro oprijel vzdevek »vražji violinist«, saj je postavil nove mejnike violinske igre, kot je zapisal nemški romantični skladatelj Robert Schumann. Nikomur pred njim ni uspelo tehnike lokovanja in prstne tehnike tako razviti, da bi bilo mogoče na tem strunskem glasbilu izvajati bleščeče pri- redbe opernih odlomkov ali pa najzahtev- nejše pasaže in druge tehnične »vragolije«. Umetnik je bil v tem neprekosljiv!


več >>

Youtube

Niccolo Paganini: Capricce No. 5
Novice & dogodki

8. 3. 2019

Glasbeni svet Sherlocka Holmesa
Program: Nicolò Paganini, Pablo de Sarasate, Frédéric Chopin, Felix Mendelssohn, Jacques Offenbach, Moritz Moszkowsky, Richard Wagner, Orlando di Lasso

Premiera v Dubrovniku

14. 1. 2019

Recital
R. Schumann: 3 romance op. 94
J. Brahms: Sonata za violino in klavir št. 1 v G-duru, op. 78
L. van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 9 v A-duru, op. 47, »Kreutzerjeva sonata«

8. 11. 2018

Rezidenčni ansambel DPG & Žiga Brank

G. Tartini: Sonata v g - molu "Vrazji trilcek"
E. Ysaye: Solosonata st. 3 "Ballada"
A. Piazzola: Stiri letni casi

21. 10. 2018

Glasbeni svet Sherlocka Holmesa
Program: Nicolò Paganini, Pablo de Sarasate, Frédéric Chopin, Felix Mendelssohn, Jacques Offenbach, Moritz Moszkowsky, Richard Wagner, Orlando di Lasso

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana
Veliki oder, 20.00

3. 9. 2018

Tartini Festival
Giuseppe Tartini: Piccola sonata št. 5 v F-duru
Zoltán Kodály: Sonata za violončelo solo
Zoltán Kodály: Duo za violino in violončelo

Poslušaj

E. Ysaye: Solosonata op. 27, št. 6

Šesta sonata, morda tehnično najbolj zahtevna, je posvečena takrat zelo znanemu španskemu violinistu Emanuelu Quirogi, ki je s svojo violinsko igro veliko svojih sodobnikov, med njimi tudi Ysayeja, spominjal na Pabla de Sarasateja. Po nekaterih zapisih je Ysaye v tej sonati, bolj kot v ostalih, violinistične tehnične in izrazne elemente prilagajal umetniku, kateremu jo je posvetil. Quiroga sonate nikoli ni javno izvedel. Enostavčna sonata v velikem zamahu zaključi veliki ciklus sonat, s katerimi je Ysaye odprl nove poti in razsežnosti violini.